Hjemmelavet fondant / sugarpaste

Dette er en opskrift på en normal fondant der er meget elastisk og nem at arbejde med. Har du før arbejdet med fondant, bør du virkelig prøve denne. Den er fantastisk. Opskriften har jeg fået tilsendt af en amerikansk/israelsk kage blogger  så jeg kan desværre ikke selv tage æren af, at have opfundet denne opskrift :)

Ingredienser til hjemmelavet fondant (ca. 1 kg)

  • 0,6 dl fløde
  • 1½ spsk. gelatinepulver
  • ½ tsk. Meringue pulver.
  • 1,2 dl glukosesirup
  • 3 spsk. smør
  • 1½ spsk glycerin
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk vaniljesukker eller lignende smagsstof
  • 900-1000 gram flormelis.

Sådan laver du din hjemmelavede fondant

  1. Hæld fløden og gelatinepulveret i en skål, der kan tåle en tur i mikroovnen. (Ikke mix det for meget sammen)
  2. Lad det reagere i ca. 2 min tid.
  3. Sæt skålen  i mikroovnen på fuld styrke i ca. 60 sek.
  4. Tag den ud af mikroovnen og bland det godt sammen.
  5. Hvis ikke alt pulveret er opløst, så giv det yderligere 20-30 sek i mikroovnen.
  6. Bland nu glukosesiruppen i og bland det meget godt.
  7. Bland smørret i. Gelatinen skulle stadig gerne være så varm, at smørret smelter. Hvis ikke, så bland smørret i og giv den 10 sek i mikroovn. Det gør ikke noget, hvis der er små stykker usmeltet smør tilbage.
  8. Tilsæt Glycerin, Meringue pulver, salt og vanilje eller anden smag og bland det igen rigtig godt.
  9. Hvis du allerede nu ved, hvilken farve din fondant skal have, kan du tilsætte din pastafarve nu.
  10. Hæld ca. 900 gram flormelis i en skål og lav en fordybning i midten, hvor du kan hæle din blanding i.
  11. Tilsæt din væskeblanding til flormelisen.
  12. Bland flormelis og din væskeblanding fra midten og ud af i skålen.
  13. Ælt fondanten rigtig godt, og bliv ved indtil du har opløst enhver lille væskelomme. Selvom fondanten virker lidt klistret, så må du IKKE tilføje mere flormelis.
  14. Vend fondanten ud på bordet og ælt det rigtig godt. Føltes fondanten tør, kan du tage lidt smør på fingerne.
  15. Bliv ved med at ælt dejen til den er rigtig fin og elastisk. Jeg vil anbefale dig ikke at tilføje mere flormelis, selvom den virker klistrende.
  16. Pak den ind i madfolie og lad den stå i køleskabet natten over.


Når du skal bruge fondanten, tager du den ud minimum en time før så den kan opnå stuetemperatur. Ælt den igen godt igennem og, hvis den stadig er meget fugtig/klistrende, kan du tilføje lidt flormelis.

Om sommeren, hvor vejret er mere fugtigt, kan du sagtens risikere at du skal bruge 50-100 gram mere flormelis end om vinteren. Derfor skal du kun bruge 900 gram i opskriften og lade den stå i køleskabet natten over, så gelatinepulveret og meringue pulveret får en chance for at virke.

Hvis fondanten er hård og svær at ælte, så tag lidt smør på fingerene sammen med 1 tsk glycerin. Det plejer at hjælpe rigtig godt.

Hvis fondanten er for blød, tilføjer du lidt mere flormelis.

Efter du har lagt fondant på din kage, skal du lade det tørre helt inden du dekorere yderligere.

Opbevaring

Du kan opbevare denne fondant i mange måneder. Hvis du skal bruge den inden for den næste måned, kan du sagtens opbevare den i en  lufttæt frysepose ved stuetemperatur (i mørke). Hvis du vil opbevare den i længere tid kan du komme den i fryseren. Bare tag den op nogle timer inden du skal bruge den, så den opnår stuetemperatur.

Hjemmelavet fondant / sugarpaste
Lækker opskrift på hjemmelavet fondant, der er super nemt at arbejde med.

Forfatter:

Forberedelsestid: 
Bagetid: 
Total tid: 

Ingrediens
  • 0,6 dl fløde
  • 1½ spsk. gelatinepulver
  • ½ tsk. Meringue pulver.
  • 1,2 dl glukosesirup
  • 3 spsk. smør
  • 1½ spsk glycerin
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk vaniljesukker eller lignende smagsstof
  • 900-1000 gram flormelis.

Instruktion
  1. Hæld fløden og gelatinepulveret i en skål, der kan tåle en tur i mikroovnen. (Ikke mix det for meget sammen)
  2. Lad det reagere i ca. 2 min tid.
  3. Sæt skålen i mikroovnen på fuld styrke i ca. 60 sek.
  4. Tag den ud af mikroovnen og bland det godt sammen.
  5. Hvis ikke alt pulveret er opløst, så giv det yderligere 20-30 sek i mikroovnen.
  6. Bland nu glukosesiruppen i og bland det meget godt.
  7. Bland smørret i. Gelatinen skulle stadig gerne være så varm, at smørret smelter. Hvis ikke, så bland smørret i og giv den 10 sek i mikroovn. Det gør ikke noget, hvis der er små stykker usmeltet smør tilbage.
  8. Tilsæt Glycerin, Meringue pulver, salt og vanilje eller anden smag og bland det igen rigtig godt.
  9. Hvis du allerede nu ved, hvilken farve din fondant skal have, kan du tilsætte din pastafarve nu.
  10. Hæld ca. 900 gram flormelis i en skål og lav en fordybning i midten, hvor du kan hæle din blanding i.
  11. Tilsæt din væskeblanding til flormelisen.
  12. Bland flormelis og din væskeblanding fra midten og ud af i skålen.
  13. Ælt fondanten rigtig godt, og bliv ved indtil du har opløst enhver lille væskelomme. Selvom fondanten virker lidt klistret, så må du IKKE tilføje mere flormelis.
  14. Vend fondanten ud på bordet og ælt det rigtig godt. Føltes fondanten tør, kan du tage lidt smør på fingerne.
  15. Bliv ved med at ælt dejen til den er rigtig fin og elastisk. Jeg vil anbefale dig ikke at tilføje mere flormelis, selvom den virker klistrende.
  16. Pak den ind i madfolie og lad den stå i køleskabet natten over.
  17. Når du skal bruge fondanten, tager du den ud minimum en time før så den kan opnå stuetemperatur. Ælt den igen godt igennem og, hvis den stadig er meget fugtig/klistrende, kan du tilføje lidt flormelis.

 

0